Aanpak
Theory U
​
Theory U is een leiderschapsmodel voor diepgaande fundamentele transformatie voor complexe vraagstukken. Otto Scharmer, docent aan de MIT Business School, staat aan de basis van dit model. Het is een model waarbij zowel de harde, zachte als de systemische kant van transformatie aan bod komen.
​
Het model bestaat uit 7 stappen:
​
-
Downloading; Veelal starten we een verandering vanuit onze bestaande denkwereld. In ons hoofd blijven we rondjes draaien en we komen niet verder. Ook bij bedrijven zie je vaak dat er niet echt nieuwe oplossingen bedacht worden maar dat het veel van hetzelfde is. In deze fase is het belangrijk om bewustwording te krijgen over onze oordelen.​
-
Seeing; Bij deze fase ga je observeren vanuit een open blik. Je hebt je bestaande oordelen en kader losgelaten en gaat meer feitelijk observeren.
-
Sensing; In deze fase gaan we een verbinding aan met een open hart. We laten niet alleen onze cognitieve brein toe maar ook ons hart en onze buik. Vanuit spreken we een diepere laag aan en maken we contact met onze innerlijke wijsheden
-
Presensing; In deze fase zitten we onder in de U. Deze fase is een samenvoeging van present zijn en sensing. We zijn dus in het hier en nu en staan in verbinding met onszelf, de ander en het grotere geheel. In deze fase kan je contact maken met belangrijke levensvragen zoals wie ben ik?, wat is belangrijk voor mij? en wat is mijn doel?
-
Crystalizing In deze fase verbeeld je een nieuwe toekomst vanuit de inzichten die zijn ontstaan vanuit de presensingfase. Deze verbeelding heeft tijd nodig om verder te kristalliseren naar een tastbare vorm.
-
Prototyping; Dit is de eerste fase van handelen. Een fase waarbij je je ideeën kan uitproberen. Het is een experimenteer fase waarbij het niet erg is als zaken mislukken. Je probeert op kleine schaal nieuwe dingen uit om te kijken of het werkt. Op basis van de uitkomsten stel je je experiment bij.
-
Performing; Deze fase staat voor het handelen, en het volledig tot wasdom komen op basis van de voorgaande fases. Wat je veel ziet is dat men van downloading in een keer de stap zet naar performing omdat men gelijk duidelijkheid wil en niet tegen onzekerheden kan.​
​